Składniki:
- ½ kg łososia
- 2 cytryny
- 4 listki laurowe
- ½ kg ziemniaków
- 2 marchewki
- ¼ kapusty włoskiej
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- zielenina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
Następnie marchewkę pokroić w plasterki, które ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.
Kapustę włożyć do wrzątku na kilka sekund po czym ja odcedzić i pokroić na paseczki.
Natomiast cytrynę pokroić na plasterki.
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć ziemniaki, które oprószyć ziołami prowansalskimi po czym dodać marchew oraz kapustę.
Dusić razem przez kilka minut na małym ogniu.
Na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie przesmażyć cytrynę razem z pokruszonymi listkami laurowymi.
Przesunąć je na bok patelni a na sodoku usmażyć łososia pokrojonego na mniejsze kawałki.
Doprawić je do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową rybę przełożyć na półmisek.
Wokół niej rozłożyć cytrynę oraz warzywa i posypać zieleniną.