Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś z tymiankiem

Kolejny przepis na smakowitą rybę. Tym razem przepis na łososia pieczonego z gałązkami tymianku. Do wykonania przepisu potrzebujesz; filetów z łososia, gałązek tymianku, solu z cytryny i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • ½ kg filety z łososia
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże gałązki tymianku
  • sok z cytryny
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • folia aluminiowa do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Filet z łososia opłukać pod bieżącą wodą.
    Osuszyć  go na papierowym ręczniku i pokroić na mniejsze porcję.
    Skropić je sokiem z cytryny.
    Następnie oprószyć solą oraz pieprzem.
    Oderwać kawałek foli aluminiowej.
    Posmarować ją oliwą z oliwek.
    Ułożyć na niej kawałki łososia, na których ułożyć gałązki tymianku.
    Folię aluminiową szczelnie zawinąć i przełożyć na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *