Składniki:
- 1 kg świeżego łososia
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Fasolę odcedzić pozostawiając połowę zalewy.
Następnie dodać do niej posiekany imbir, cebulę oraz czosnek.
Dodać jeszcze 2 łyżki białego wina, łyżeczkę oleju sezamowego oraz oliwę z oliwek.
Całość dokładnie zmiksować na gładki sos.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Do powstałego sosu włożyć oczyszczonego łososia i odstawić pod przykryciem na 2 godziny.
Po tym czasie piec łososia na grillu w trakcie polewając go fasolowym sosem.