Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Listy

Domowy majonez do Wielkanocnych jaj Asi

Nie ma to jak własnoręcznie przygotowany majonez do Wielkanocnych jaj, bez chemii i konserwantów. Do jego wykonania potrzebujesz: żółtek, soku z cytryny, oleju u musztardy. 
 

Składniki:

  • 2 żółtka jaj kurzych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki octu winnego białego 
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • cukier
  • pieprz 

Świąteczna babka Karola

Kolejny przepis na znakomitą babkę Wielkanocą. Aby ja upiec potrzebujesz: masła, rodzynek, mąki pszennej i ziemniaczanej. 
 

Składniki:

  • 10 dag rodzynek
  • 20 dag masła 
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy 

Żurek na Wielkanoc Patryka

Wypróbuj przepis na  Wielkanocny żurek Patryka. Aby go przyrządzić potrzebujesz: boczku, kiełbasy, zakwasu, majeranku i śmietany. 
 

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 500 g białej kiełbasy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 litra wody
  • 500 ml zakwasu na żurek 
  • 1 łyżka suszony majeranku
  • 50ml słodkiej śmietany 30%
  • jajka do podania
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Wielkanocna babka Łukasza

Znakomita babka na Wielkanoc przepisu Łukasza. Do jej wykonania będziesz potrzebować: jajek, majonezu, mąki pszennej i ziemniaczanej. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do formy