Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Likier Przedpołudniak

Składniki:
2 puszki skondensowanego mleka o smaku kakaowym
½ litra „najtańszej” wódki (40%)
1 czubata łyżeczka bardzo dobrze zmielonej, aromatycznej kawy

Sposób przyrządzenia:
Puszki z mlekiem wsadzamy do wysokiego garnka, zalewamy zimna wodą, tak, – aby puszki były całe pod woda i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 h.
Po ugotowaniu wyjmujemy puszki z garnka i przez ścierkę kuchenną (należy bardzo uważać, gdyż rozgrzane mleko ma tendencję do wystrzeliwania gorącą lawą – a to nie będzie przyjemne!) otwieramy po kolei obie puszki. Mleko z puszek wlewamy do pustego garnka
i dosypujemy kawę. Do mleka wlewamy ½ litra wódki (40%). Wszystko intensywnie mieszamy, – aby nastąpiło oczekiwane połączenie alkoholu z mlekiem niezbędna jest wysoka temperatura mleka.
Po dokładnym wymieszaniu wlewamy Przedpołudnik do karafek lub pustych butelek
(po jakimś alkoholu) i odstawiamy do wystygnięcia (im zimniejszy napój – tym jego konsystencja będzie gęstsza – natomiast im cieplejszy – tym jego zapach i smak intensywniejszy). Podajemy do kawy i ciasta przed południem a jeśli jeszcze coś zostanie ………..to i po południu! Gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *