Składniki:
- 1 kg leszcza
- 8 ząbków czosnku
- 6 pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Rybę oczyścić, opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w sporą kostkę. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą wkładamy rybę i pieczemy w nagrzanym piekarniku z obu stron na złocisty kolor. Wyjmujemy leszcza na półmisek, a do wytworzonego podczas pieczenia sosu dodajemy, masło czosnek, pomidory i natkę pietruszki, zagotowujemy. Jeżeli będzie to konieczne doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką obkładamy upieczoną rybę.