Składniki:
- ser żółty
- 6 płatów lasagne al dente
- 250 gram mięsa mielonego 2
- 50 gram szpinaku mrożonego lub 500 gram świeżego
- czosnek (kilka ząbków)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 czubate lyżki mąki
- 1/2 litra mleka zimnego
- galka muszkatałowa
- 2 sztuki cebuli
- koncentrat pomidorowy
- rosół w kostce
- oregano
- sól pieprz
Sposób przyrządzenia:
Lasagne 6 płatów lasagne al dente 250 gram mięsa mielonego ( smażymy na oleju około 8 minut) 250 gram szpinaku mrożonego lub 500 gram świeżego ( smażyć na odrobinie oleju aby woda wyparowała, pod koniec dodać 2-4 ząbków czosnku i sok z 1/2 cytryny) Zmieszać mięso mielone ze szpinakiem dodać sól i pieprz. sos beszamelowy: na 2 łyżkach masła smażyć przez 2 minuty 2 czubate łyżki mąki i pomału wlewać 1/2 litra mleka zimnego, ciągle mieszając – okolo 5-8 mminut na koniec dodać gałkę muszkatałową. sos pomidorowy: 2 drobno pokrojone cebule lekko zrumienić dodać 1-2 ząbki czosnku roztarte z solą i oregano, do tego mala puszka przecieru pomidorowego i 1/2 kostki magi lub 1/4 kostki rosolku + troche wody. Gotujemy okolo 5 minut na wolnym ogniu, doprawić do smaku. czasem zamiast tego używam poprostu sosu bolońskiego albo jak mam czas to robię sos sama z pomidorów bez skorki, ziół i przypraw sama. Piekarnik podgrzać do 180 stopni Na dno malej blachy wąskiej ( 2 platy lasagne wzdluz powinny sie miescic) dajemy sos pomidorowy , następnie 2 platy lasagne, na nie 1/2 mięsa ze szpinakiem, zalać 1/2 ilości sosu beszamelowego, przykryć startym serem lub plasterkami. Znowu 2 plastry lasagne i resztę miesa ze szpinakiem , podlać sosem beszamelowym ale nie całym, ułożyć ostatnie 2 płaty lasagne i zalać resztą sosu beszamelowego . Sos beszamelowy musi pokrywać całą zapiekankę . Jak już sie piecze dodać na wierzch ser zółty ( w zależnosci czy lubi się bardziej lub mniej spieczony ( od 30 minut do 10 przed wyjęciem) . Piecze sie godzine.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)
1 comment for “Lasagne ze szpinakiem”