Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lasagne ze szpinakiem

 

Składniki:

  • ser żółty
  • 6 płatów lasagne al dente
  • 250 gram mięsa mielonego 2
  • 50 gram szpinaku mrożonego lub 500 gram świeżego
  • czosnek (kilka ząbków)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate lyżki mąki
  • 1/2 litra mleka zimnego
  • galka muszkatałowa
  • 2 sztuki cebuli
  • koncentrat pomidorowy
  • rosół w kostce
  • oregano
  • sól pieprz

Sposób przyrządzenia:
Lasagne 6 płatów lasagne al dente 250 gram mięsa mielonego ( smażymy na oleju około 8 minut) 250 gram szpinaku mrożonego lub 500 gram świeżego ( smażyć na odrobinie oleju aby woda wyparowała, pod koniec dodać 2-4 ząbków czosnku i sok z 1/2 cytryny) Zmieszać mięso mielone ze szpinakiem dodać sól i pieprz. sos beszamelowy: na 2 łyżkach masła smażyć przez 2 minuty 2 czubate łyżki mąki i pomału wlewać 1/2 litra mleka zimnego, ciągle mieszając – okolo 5-8 mminut na koniec dodać gałkę muszkatałową. sos pomidorowy: 2 drobno pokrojone cebule lekko zrumienić dodać 1-2 ząbki czosnku roztarte z solą i oregano, do tego mala puszka przecieru pomidorowego i 1/2 kostki magi lub 1/4 kostki rosolku + troche wody. Gotujemy okolo 5 minut na wolnym ogniu, doprawić do smaku. czasem zamiast tego używam poprostu sosu bolońskiego albo jak mam czas to robię sos sama z pomidorów bez skorki, ziół i przypraw sama. Piekarnik podgrzać do 180 stopni Na dno malej blachy wąskiej ( 2 platy lasagne wzdluz powinny sie miescic) dajemy sos pomidorowy , następnie 2 platy lasagne, na nie 1/2 mięsa ze szpinakiem, zalać 1/2 ilości sosu beszamelowego, przykryć startym serem lub plasterkami. Znowu 2 plastry lasagne i resztę miesa ze szpinakiem , podlać sosem beszamelowym ale nie całym, ułożyć ostatnie 2 płaty lasagne i zalać resztą sosu beszamelowego . Sos beszamelowy musi pokrywać całą zapiekankę . Jak już sie piecze dodać na wierzch ser zółty ( w zależnosci czy lubi się bardziej lub mniej spieczony ( od 30 minut do 10 przed wyjęciem) . Piecze sie godzine.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

1 comment for “Lasagne ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *