Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lasagne ze szpinakiem

 

Składniki:

  • ser żółty
  • 6 płatów lasagne al dente
  • 250 gram mięsa mielonego 2
  • 50 gram szpinaku mrożonego lub 500 gram świeżego
  • czosnek (kilka ząbków)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate lyżki mąki
  • 1/2 litra mleka zimnego
  • galka muszkatałowa
  • 2 sztuki cebuli
  • koncentrat pomidorowy
  • rosół w kostce
  • oregano
  • sól pieprz

Sposób przyrządzenia:
Lasagne 6 płatów lasagne al dente 250 gram mięsa mielonego ( smażymy na oleju około 8 minut) 250 gram szpinaku mrożonego lub 500 gram świeżego ( smażyć na odrobinie oleju aby woda wyparowała, pod koniec dodać 2-4 ząbków czosnku i sok z 1/2 cytryny) Zmieszać mięso mielone ze szpinakiem dodać sól i pieprz. sos beszamelowy: na 2 łyżkach masła smażyć przez 2 minuty 2 czubate łyżki mąki i pomału wlewać 1/2 litra mleka zimnego, ciągle mieszając – okolo 5-8 mminut na koniec dodać gałkę muszkatałową. sos pomidorowy: 2 drobno pokrojone cebule lekko zrumienić dodać 1-2 ząbki czosnku roztarte z solą i oregano, do tego mala puszka przecieru pomidorowego i 1/2 kostki magi lub 1/4 kostki rosolku + troche wody. Gotujemy okolo 5 minut na wolnym ogniu, doprawić do smaku. czasem zamiast tego używam poprostu sosu bolońskiego albo jak mam czas to robię sos sama z pomidorów bez skorki, ziół i przypraw sama. Piekarnik podgrzać do 180 stopni Na dno malej blachy wąskiej ( 2 platy lasagne wzdluz powinny sie miescic) dajemy sos pomidorowy , następnie 2 platy lasagne, na nie 1/2 mięsa ze szpinakiem, zalać 1/2 ilości sosu beszamelowego, przykryć startym serem lub plasterkami. Znowu 2 plastry lasagne i resztę miesa ze szpinakiem , podlać sosem beszamelowym ale nie całym, ułożyć ostatnie 2 płaty lasagne i zalać resztą sosu beszamelowego . Sos beszamelowy musi pokrywać całą zapiekankę . Jak już sie piecze dodać na wierzch ser zółty ( w zależnosci czy lubi się bardziej lub mniej spieczony ( od 30 minut do 10 przed wyjęciem) . Piecze sie godzine.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

1 comment for “Lasagne ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *