Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z grzybami z tymiankiem

 

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 4 filety z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 35 dag pieczarek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • ¾ szkl bulionu z kury
  • liść laurowy
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • łyżka masła

Sposób wykonania:
Filety oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym przesmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron.
Po około 3 minutach dodać ząbki czosnku i ćwiartki pieczarek.
Po kilku minutach dodać jeszcze bulion, ocet balsamiczny, tymianek oraz liść laurowy.
Całość wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie kurczaka wyjąć i odstawić  w ciepłe miejsce a so gotować aż sos zgęstnieje.
Wówczas dodać kawałek masła a wyjąć liść laurowy.
Sosem polać kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *