Składniki:
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 4 filety z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 35 dag pieczarek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- ¾ szkl bulionu z kury
- liść laurowy
- ¼ łyżeczki tymianku
- łyżka masła
Sposób wykonania:
Filety oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym przesmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron.
Po około 3 minutach dodać ząbki czosnku i ćwiartki pieczarek.
Po kilku minutach dodać jeszcze bulion, ocet balsamiczny, tymianek oraz liść laurowy.
Całość wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie kurczaka wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce a so gotować aż sos zgęstnieje.
Wówczas dodać kawałek masła a wyjąć liść laurowy.
Sosem polać kurczaka.