Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ¾ szkl. sosu sojowego
- puszka ananasa
- cebula
- ½ czerstwej papryki
- 2 torebki ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 50 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Z ananasa odsączyć zalewę i dodać do niej sos sojowy, mięso, curry oraz posiekany czosnek i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie posiekana cebule zeszklić i dodać zamarynowane mięso.
Podlać 150 ml wody i dusić na małym ogniu.
Po około 20 minutach dodać paprykę pokrojoną w paseczki oraz 100 ml wody.
Doprowadzić do wrzenia i zagęścić mąką.
Na sam koniec plastry ananasa podsmażyć i podawać z mięsem.