Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak tajski z ogórkiem

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 ogórek
  • 1 łyżeczką posiekanej kolendry

Sposób wykonania:
Oczyszczone piersi zbić tłuczkiem na grubość  1 cm.
Następnie czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do niego sos sojowy, oliwę, sok z limonki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz pieprzem.
Powstałą marynatą nasmarować mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie ułożyć mięso na tackach do pieczenia i piec na grillu ze wszystkich stron na złoto.
Upieczone piersi pokroić na cienkie paseczki i ułożyć n półmisku.
Na wierzchu ułożyć plasterki groków i posypać całość kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *