Składniki:
- kurczak
- 2 cebule
- 2 kajzerki
- 2 łyżki winiaku
- 8 ziemniaków
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki masła
- pęczek natki
- estragon
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym przełożyć ja do kajzerki połamanej na mniejsze kawałki.
Dodać jeszcze posiekaną natkę oraz estragon.
Całość dokładnie wymieszać po czym wlać jeszcze winiak i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym farszem nadziać kurczaka i przełożyć go do naczynia żaroodpornego.
Obłożyć go obranymi ziemniakami pokrojonymi na kawałki wymieszanymi z musztardą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około godziny.
W połowie pieczenia odwrócić kurczaka na druga stronę i przemieszać ziemniaki.