Składniki:
- 40 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag margaryny
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 3 jaja
- zapach waniliowy lub migdałowy
- dżem lub marmolada – najsmaczniejsze z wiśniami!
Sposób wykonania:
- 1. zagniatamy mąkę, margarynę, żółtka i cukier, będzie ciężko dlatego na
koniec dodajemy aromat, on dopiero ładnie zwiąże ciasto, dzielimy ciasto
na 3 równe części
2. pierwszą część trzemy na tarce, na wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą tortownicy
3. na to kładziemy marmoladę
4. drugą część mieszamy z kakao, żeby ciasto miało brązowy kolor, trzemy
na warstwę marmolady
5. białko z 3 jajek miksujemy na pianę i wykładamy to na brązową część
ciasta, piany wychodzi dużo ale tak właśnie ma być
6. na to trzemy 3 część ciasta
7. pieczemy w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez ok.45 minut
8. moja wskazówka 🙂 ciasto jest przepyszne dopiero na 2-3 dzień, w
dzień pieczenia jest zbyt twarde, dopiero na drugi dzień robi się
prawidłowa kruszonka. POLECAM!!!Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Agatę Stanowską