Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruszonka mojej babci

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • 3 jaja
  • zapach waniliowy lub migdałowy
  • dżem lub marmolada – najsmaczniejsze z wiśniami!

Sposób wykonania:

  1. 1. zagniatamy mąkę, margarynę, żółtka i cukier, będzie ciężko dlatego na
    koniec dodajemy aromat, on dopiero ładnie zwiąże ciasto, dzielimy ciasto
    na 3 równe części
    2. pierwszą część trzemy na tarce, na wysmarowanej tłuszczem i posypanej
    bułką tartą tortownicy
    3. na to kładziemy marmoladę
    4. drugą część mieszamy z kakao, żeby ciasto miało brązowy kolor, trzemy
    na warstwę marmolady
    5. białko z 3 jajek miksujemy na pianę i wykładamy to na brązową część
    ciasta, piany wychodzi dużo ale tak właśnie ma być
    6. na to trzemy 3 część ciasta
    7. pieczemy w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez ok.45 minut
    8. moja wskazówka 🙂 ciasto jest przepyszne dopiero na 2-3 dzień, w
    dzień pieczenia jest zbyt twarde, dopiero na drugi dzień robi się
    prawidłowa kruszonka. POLECAM!!!

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Agatę Stanowską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *