Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 ½ skzl. cukru pudru
- op. cukru waniliowego
- kostka masła
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szkl. dżemu morelowego
- 2 szkl. wydrylowanych wiśni
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Masło posiekać razem z mąką po czym dodać cukier waniliowy raz cukier puder.
Całość dokładnie wymieszać w trakcie dodając żółtka, aby składniki dobrze się połączyły.
Można również dodać odrobinę śmietany.
Powstałe ciasto uformować w kulę, którą owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
Po upieczeniu na wierzchu rozsmarować dżem.
Na nim poukładać wiśnie i przykryć całość białka ubitymi na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.