Składniki:
- 2 szkl. mąki
- ½ kostki masła
- ½ szkl. cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki zsiadłego mleka
- 2 op. cukru waniliowego
- 3 szkl. musu gruszkowy
- 3 gruszki
- łyżka grubego cukru
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Tłuszcz posiekać razem z mąką, dodać jeszcze proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy oraz zsiadłe mleko.
Całość dokładnie wyrobić po czym uformować w kulę, którą owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Na wierzchu rozłożyć mus gruszkowy a na nim plasterki obranych gruszek.
Całość posypać cukrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50 minut.