Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto z czereśniami

 

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 ½ skzl. cukru pudru
  • op. cukru waniliowego
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szkl. dżemu morelowego
  • 2 szkl. wydrylowanych wiśni
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania

 

Sposób wykonania:

  1. Masło posiekać razem z mąką po czym dodać cukier waniliowy raz cukier puder.
    Całość dokładnie wymieszać w trakcie dodając żółtka, aby składniki dobrze się połączyły.
    Można również dodać odrobinę śmietany.
    Powstałe ciasto uformować w kulę, którą owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
    Po upieczeniu na wierzchu rozsmarować dżem.
    Na nim poukładać wiśnie.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *