Składniki:
- 50 dag mąki
- ½szkl. cukru
- kostka masła
- łyżka smalcu
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- 2 op. cukru waniliowego
- ½ szkl. rodzynek
- tłuszcz do formy
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Do mąki dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy,.
Całość dokładnie wyrobić po czym uformować z ciasta kule, którą owinąć folią aluminiową wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ¾ ciasta wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Następnie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i wyłożyć ja na cieście.
Na pianę wysypać rodzynki i przykryć całość resztą ciasta starego na tarce.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego o 200 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.