Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto z bitą śmietaną i rodzynkami

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • ½szkl. cukru
  • kostka masła
  • łyżka smalcu
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 2 op. cukru waniliowego
  • ½ szkl. rodzynek
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Do mąki dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy,.
    Całość dokładnie wyrobić po czym uformować z ciasta kule, którą owinąć folią aluminiową wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ¾ ciasta wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Następnie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i wyłożyć ja na cieście.
    Na pianę wysypać rodzynki i przykryć całość resztą ciasta starego na tarce.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego o 200 stopni i piec około 45 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *