Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto z bitą śmietaną i jagodami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pokruszonych biszkoptów
  • 2 szkl. jagód
  • 1 szkl. śmietanki kremowej
  • łyżeczka cukru pudru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego

Sposób wykonania:

  1. Żółtka razem z masłem, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia dokładnie utrzeć ze sobą po czym z ciasta, uformować  kule, owinąć ją w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko i przełożyć je do formy wysmarowanej masłem.
    Nakłuć go w kilku miejscach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut.
    W między czasie śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
    Upieczone ciasto przykryć 2/3 piany, ułożyć jagody i rozsmarować resztę piany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *