Składniki:
- 3 szkl. mąki
- kostka masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki pokruszonych biszkoptów
- 2 szkl. malin
- 1 szkl. śmietanki kremowej
- łyżeczka cukru pudru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
- Żółtka razem z masłem, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia dokładnie utrzeć ze sobą po czym z ciasta, uformować kule, owinąć ją w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko i przełożyć je do formy wysmarowanej masłem.
Nakłuć go w kilku miejscach i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut.
W między czasie śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Upieczone ciasto przykryć 2/3 piany, ułożyć maliny i rozsmarować resztę piany.