Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche babeczki z pieczarkami

Składniki:
Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej typ 550 (Melvit, Dobra)
  • 20 dag prawdziwego masła 82 %
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 żółtka
  • zimna woda

Farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • 10 dag masła
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:

Schłodzone w lodówce składniki na ciasto posiekać drobno nożem a następnie zagnieść w czasie nie dłuższym niż 5 minut (im dłużej się zagniata tym ciasto będzie twardsze). Składniki najpierw zlepiać dłońmi, jeżeli ciasto rozsypuje się dolać zimnej wody. Po scaleniu ciasto "wkręcać" w blat aż do jednolitego połączenia się składników, ale nie dłużej. Ciasto uformować w kulę i odłożyć do lodówki na minimum 0,5 godziny (ciasto można zamrażać i długo przechowywać). Pieczarki opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej, trochę posolić i udusić na maśle do odparowania soku. Po odparowaniu soku ewentualnie dosolić i doprawić obficie świeżo zmielonym pieprzem, Farsz zagęścić 1-2 łyżkami bułki tartej. Foremki na babeczki wylepić szybko ciastem warstwą o grubości ok. 3 mm. Nakłuć kilkakrotnie widelcem i wypełnić farszem. Piec w piekarniku aż ciasto zrumieni się (około 15 minut). Jeszcze ciepłe bardzo ostrożnie wykładać na paterę. Babeczki według tego przepisu są niezwykle kruche i delikatne. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Są doskonałym dodatkiem do czystych zup: bulionu i barszczu czerwonego. Kruche ciasto według tego przepisu można wykorzystać na różnego rodzaju wyroby z kruchego, słonego ciasta: tarty, koperty, pierożki i nadziewać różnego rodzaju słonym farszem. Farsz pieczarkowy można wykorzystać do przyrządzania pasztecików, pierogów i naleśników a także jako pastę do kanapek na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *