Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bajgle tradycyjne

Składniki:

  • 45 dkg mąki pszennej do wypieku chleba
  • 7 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam, mak, nasiona fenkułu opcjonalnie


Sposób przyrządzenia:

W dużej misce wymieszać drożdże i 1 łyżkę cukru, dodać ½ szklanki ciepłej wody, ponownie wymieszać, odstawić na około 10 minut aż drożdże zaczną „pracować” i mieszanka zacznie się pienić. Dodać 2/3 szklanki ciepłej wody, sól, i połowę mąki, wymieszać, dodawać partiami resztę mąki cały czas wyrabiając rękami ciasto aż do momentu gdy będzie miękkie ale już nie przykleja się do rąk. Konsystencję ciasta możemy skorygować dodając odrobinę mąki lub wody. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, odłożyć do lekko posmarowanej olejem miski i przykryte czystą lnianą ściereczką odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części takiej wielkości aby po uformowaniu kuli miały one wielkość piłki tenisowej. Blat kuchenny posypać odrobiną mąki, kule ciasta lekko spłaszczyć tak aby miały grubość około 2 cm. Kieliszkiem lub innym naczyniem wycinać w każdym placku otwór o średnicy około 3 cm, przykryć bajgle lnianą ściereczką aby nie obsychały. W dużym, płaskim rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać pozostały cukier, doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku wkładać partiami po 4 bajgle, gotować powoli przez około 2 minuty obracając. Używając łyżki cedzakowej wykładać bajgle na kratkę (ja używam półki z lodówki) aby obeschły, obsypać ziarnami maku, sezamu lub fenkułem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec w nim przygotowane bajgle przez 25 minut. Upieczone wykładać na kratkę aby wystygły. Tak przyrządzone bajgle stanowią bazę do wyśmienitych kanapek. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *