Składniki:
- 45 dkg mąki pszennej do wypieku chleba
- 7 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- sezam, mak, nasiona fenkułu opcjonalnie
Sposób przyrządzenia:
W dużej misce wymieszać drożdże i 1 łyżkę cukru, dodać ½ szklanki ciepłej wody, ponownie wymieszać, odstawić na około 10 minut aż drożdże zaczną „pracować” i mieszanka zacznie się pienić. Dodać 2/3 szklanki ciepłej wody, sól, i połowę mąki, wymieszać, dodawać partiami resztę mąki cały czas wyrabiając rękami ciasto aż do momentu gdy będzie miękkie ale już nie przykleja się do rąk. Konsystencję ciasta możemy skorygować dodając odrobinę mąki lub wody. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, odłożyć do lekko posmarowanej olejem miski i przykryte czystą lnianą ściereczką odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części takiej wielkości aby po uformowaniu kuli miały one wielkość piłki tenisowej. Blat kuchenny posypać odrobiną mąki, kule ciasta lekko spłaszczyć tak aby miały grubość około 2 cm. Kieliszkiem lub innym naczyniem wycinać w każdym placku otwór o średnicy około 3 cm, przykryć bajgle lnianą ściereczką aby nie obsychały. W dużym, płaskim rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać pozostały cukier, doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku wkładać partiami po 4 bajgle, gotować powoli przez około 2 minuty obracając. Używając łyżki cedzakowej wykładać bajgle na kratkę (ja używam półki z lodówki) aby obeschły, obsypać ziarnami maku, sezamu lub fenkułem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec w nim przygotowane bajgle przez 25 minut. Upieczone wykładać na kratkę aby wystygły. Tak przyrządzone bajgle stanowią bazę do wyśmienitych kanapek.