Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Skoki królicze – 1,300 kg
- Boczek wędzony – 150 g
- Szpinak liście – 250 g
- Borowik świeży – 150 g
- Pomidor suszony – 100 g
- Wątróbka królicza – 150 g
- Grzanki – 150 g
- Sól, pieprz biały
- Seler parzony – 100 g
- Marchew parzona – 50 g
- Por parzony – 50 g
- Paprier ryżowy – 10 szt.
- Cukier, sól
- Ragout z borowików – 600 g
- Pieczone ziemniakik – 10 szt.
Sposób przyrządzenia:
Skoki wyluzować, rozbić pozostawiając małą kostkę i faszerować. Zrolować porcje i umieścić w natłuszczonej filizance. Kostką do góry piec 40 minut w temperaturze 90°C.
Odparować wino, dodać fondu z królika, odparować i zagęścić masłem. Borowiki i cebulę pokrojone w drobną kostke dusić na maśle.
Ziemniaki kroić w plastry, doprawić, posmarować oliwą i 15 minut piec w temperaturze 200°C.
Autor: Michał Stężalski