Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik w ziemniaczanym wachlarzu

krlik6tn.jpgCykl – przepisy mistrzów.

Składniki:


  • Skoki królicze – 1,300 kg
  • Boczek wędzony – 150 g
  • Szpinak liście – 250 g
  • Borowik świeży – 150 g
  • Pomidor suszony – 100 g
  • Wątróbka królicza – 150 g
  • Grzanki – 150 g
  • Sól, pieprz biały
  • Seler parzony – 100 g
  • Marchew parzona – 50 g
  • Por parzony – 50 g
  • Paprier ryżowy – 10 szt.
  • Cukier, sól
  • Ragout z borowików – 600 g
  • Pieczone ziemniakik – 10 szt.

Sposób przyrządzenia:
Skoki wyluzować, rozbić pozostawiając małą kostkę i faszerować. Zrolować porcje i umieścić w natłuszczonej filizance. Kostką do góry piec 40 minut w temperaturze 90°C.
Odparować wino, dodać fondu z królika, odparować i zagęścić masłem. Borowiki i cebulę pokrojone w drobną kostke dusić na maśle.
Ziemniaki kroić w plastry, doprawić, posmarować oliwą i 15 minut piec w temperaturze 200°C.

Autor: Michał Stężalski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *