Składniki:
• 6 ziemniaków
• 3 jajka
• 2 jabłka
• 4 łyżki soku z cytryny
• 5 orzechów włoskich
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• kilka gałązek koperku
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować około 20 minut.
Odcedzić i ostudzić. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki. Orzechy wyłuskać z łupinek, rumienić 1 – 2 minuty na rozgrzanej suchej patelni. Jabłka obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne.
Pokroić w kostkę, skropić łyżkę soku z cytryny. Jogurt, majonez i resztę soku z cytryny wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Koperek umyć, posiekać. Ziemniaki, orzechy, jabłka i jajka włożyć do salaterki, delikatnie wymieszać.
Polać sosem i posypać koperkiem.