Składniki:
- Sałatka z mango:
-
- 2 owoce mango, obrane i rozdrobnione
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 czerwona papryka pokrojona wg uznania
- 1 cebulka szalotka rozdrobniona
- ¼ szklanki posiekanej naci kolendry
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
-
- 20 ogonów dużych krewetek pozbawionych pancerzy
- 2 łyżki oleju
- 1 papryka chili
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Krewetki:
Sposób przyrządzenia:
Sałatka:
Wymieszać dokładnie olej, sok z cytryny, brązowy cukier, kolendrę i posiekaną miętę. W salaterce zalać dresingiem rozdrobnione mango. Odstawić w chłodne miejsce.
Krewetki:
Na namoczone uprzednio drewniane szpadki do szaszłyków nabić po kilka sztuk krewetek, ułożyć na tackach do grillowania. Olej wymieszać z kminkiem, papryką chili, sokiem z cytryny i solą. Tak przygotowanymi przyprawami posmarować krewetki. Grillować 4 minuty odwracając.
Podawać ze schłodzoną sałatką z mango.