Pyszny, aksamitny krem ziemniaczany z czosnkiem. Aby go wykonać będziesz potrzebować: ziemniaków, czosnku, bulionu i przypraw.
Składniki:
- 7 ziemniaków
- 1 l bulionu
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać.Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko zeszklić i wrzucić obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.Chwilę jeszcze trzymać na ogniu po czym zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem udekorować keksem kwaśniej śmietany.
Liczba porcji: 4