Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ziemniaczany z czosnkiem

Pyszny, aksamitny krem ziemniaczany z czosnkiem. Aby go wykonać będziesz potrzebować: ziemniaków, czosnku, bulionu i przypraw. 
 

Składniki:

  • 7 ziemniaków
  • 1 l bulionu
  • 1 główka czosnku 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać.
    Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko zeszklić i wrzucić obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Chwilę jeszcze trzymać na ogniu po czym zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia. 
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem udekorować keksem kwaśniej śmietany.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *