Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe ciasto z migdałami Ani

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem migdałów. Pozostałe składniki tego przepisu: masło, jajka, mąka. 
 

Składniki:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 13 zmielonych migdałów
  • 15 dag masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
 

Sposób wykonania:

  1. Do masła wsypać cukier.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę.
    Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze żółtka.
    Następnie wsypać mąkę oraz migdały.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 45 minut.
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. 
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *