Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników gęstych zup. Tym razem przepis na krem ziemniaczano-porowy Marka. Aby go przyrządzić potrzebujesz jeszcze: wywaru warzywnego, tymianku, bazylii i majeranku.
Składniki:
- 300 g porów
- 3 ziemniaki
- 1/5 l wywaru warzywnego
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- grzanki do podania
Sposób wykonania:
-
Ziemniaki należy obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Pory oczyścić i pokroić tylko białe części.Następnie do rondelka wrzucić masło.Rozgrzać go po czym dodać ziemniaki.Trzymać na średnim ogniu około 5 minut i po tym czasie dodać pory.Nadal trzymać na ogniu, dość często mieszając około 10 minut.Po tym czasie zalać całość wywarem.Dodać tymianek, bazylię i majeranek.Gotować na małym ogniu około 40 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Podawać z chrupiącymi grzankami.
Liczba porcji: 4