Składniki
- 1 opakowanie szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 ½ l bulionu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 100 ml śmietany 36%
- sól
- pieprz
- grzanki do podania
Sposób wykonania:
-
Szpinak przepłukać pod bieżącą wodą.Jeśli nie mamy świeżego możemy użyć mrożonego.Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do garnka z rozgrzanym masłem.Lekko zeszklić po czym wrzucić liście szpinaku i razem przesmażyć.Następnie zalać całość bulionem.Dodać gałkę muszkatołową, słodką i ostrą paprykę.Gotować około 15 minut.Po tym czasie dodać śmietanę.Zestawić garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać grzankami.
Liczba porcji: 5