Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ze szpinaku Celiny

Bardzo zdrowy, aksamitny krem ze szpinaku. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: szpinaku, marchewki, pietruszki i czosnku. 
 

Składniki:

  • 50 dag szpinaku 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Szpinak dokładnie oczyścić, jeśli używamy mrożonego wyjąć wcześniej z lodówki. 
    Jeśli używamy świeżego należy go chwilę zblanszować w osolonej wodzie, a potem przelać zimną wodą, dopiero potem drobno posiekać.
    Natomiast marchewkę i pietruszkę obrać.
    Pokroić na małe kawałki, które wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.
    Trzymać na ogniu około 3 minut po czym dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wrzucić jeszcze szpinak i zalać całość 1,5 l wody.
    Gotować do miękkości warzyw.
    Wówczas dodać jeszcze sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku.
    Zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *