Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1laska wanilii
- 5 łyżek cukru
Sposób przyrządzenia:
Jajka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić piane dodając dwie łyżki cukru. Mleko zagotować . Do gorącego mleka łyżką wkładać porcję piany. Jednorazowo wkładać tak żeby porcje pływały swobodnie, gotować około 2 minuty . Ugotowane porcje wyjąć i wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia i wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem zmielonym z wanilią na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlewać powoli gorące mleko, nadal ubijać . Masę ubijać na parze ,aż do zgęstnienia. Tak przygotowaną masę wyłożyć do salaterki, wystudzić. Na wierzch wyłożyć pianki z białek, wystudzić. Podawać jako deser dla dzieci.