Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z soczewicy Anety

Przez żołądek do serca. Pyszne przepisy na zupy-kremy. Dziś przepis na krem z soczewicy. Aby go wykonać potrzebujesz: soczewicy, papryki, cebuli i przypraw.   
 

Składniki:

  • 60 g suchej czerwonej soczewicy
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • śmietana do dekoracji 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Soczewicę przesypać do rondelka i zalać ją wodą.
    Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
    Po tym czasie gotować do miękkości.
    W między czasie obraną cebulę posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym oleju.
    Dodać do niej pokrojoną paprykę pozbawioną gniazda nasiennych.
    Razem smażyć około 10 minut.
    Po tym czasie przełożyć całość do gotującej się soczewicy.
    Trzymać chwilę na ogniu po czym zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Przed podaniem udekorować keksem kwaśnej śmietany.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *