Przepis dla miłośników gęstych zupy. Czyli nasz pomysł na znakomity i mocno gęsty krem z kalafiora. Lista zakupów: kalafior, pietruszka, czosnek, curry i oliwa z oliwek.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 2 pietruszki
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta curry
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie oczyścić i podzielić na pojedyncze różyczki.Następnie obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić razem do rondelka z rozgrzaną oliwą.Dodać obraną pietruszkę pokrojoną na małe kawałki i przesmażyć.Wówczas zalać całość 1,5 l wody.Wrzucić jeszcze kalafiora i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki, jednolity krem.Doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz curry.
Liczba porcji: 4