Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni Jadwigi

Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na zupy-kremy. Tym razem przepis na krem z dyni Jadwigi. Aby go wykonać potrzebujesz: dyni, bulionu, cebuli i miodu. 
 

Składniki:

  • 1,5 kg dyni 
  • 1 l bulionu 
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  •  1/2 łyżeczki łagodnej papryki
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól 
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać i wrzucić ją do garnka z rozgrzanym masłem.
    Gdy lekko się zeszkli dorzucić obraną dynię pokrojoną na mniejsze kawałki.
    Razem przesmażyć po czym dodać miód, ocet winny, cynamon i gałkę muszkatołową.
    Zalać całość bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości dyni.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić go do smaku słodką oraz ostrą paprykę, solą i pieprzem. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *