Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba, pomidorki i oliwki

A teraz przepis dla miłośników ryb. Podajemy przepis na pyszną rybę z pomidorami i oliwkami. Pozostałe składniki przepisu: czosnek, sok z cytryny i oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kg fileta z dorsza 
  • 3 koktajlowe
  • 1 garść oliwek 
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Filety z ryby dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pomidorki pokroić na plasterki.
    Oliwki również pokroić.
    Natomiast do oliwy z oliwek dodać sok z cytryny.
    Wrzucić posiekaną natkę pietruszki oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć rybę.
    Marynować około 2 godzin.
    Po tym czasie ułożyć ją na kawałku folii aluminiowej.
    Ułożyć na niej pomidory oraz oliwki.
    Szczelnie zakręcić i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut.
     

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *