Składniki:
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 6 żółtek
- 25 dkg cukru
- 3 łyżki koniaku
- 4 łyżeczki żelatyny
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę wymieszać z ½ szklanki wody, pozostawić do stężenia, podgrzewać na wolnym ogniu, gdy zawrze odstawić. Żółtka z cukrem ubić do białości. Wino zagrzać. Gorące wino wlewać stopniowo do ubitych żółtek, cały czas ubijając. Naczynie z żółtkami wstawić do garnka z wrzącą wodą ubijać w trakcie równomiernego podgrzewania. W tym czasie masa powinna być gęsta i puszysta. Dodać żelatynę i koniak. Zdjąć z ognia. Naczynie przełożyć do garnka z zimną wodą i jeszcze przez moment ubijać. Tak przygotowaną masę wyłożyć do zwilżonej foremki i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć na półmisek.