Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z białego wytrawnego wina

Składniki:

  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 6 żółtek
  • 25 dkg cukru
  • 3 łyżki koniaku
  • 4 łyżeczki żelatyny

    Sposób przyrządzenia:
    Żelatynę wymieszać z  ½  szklanki wody, pozostawić do stężenia, podgrzewać na wolnym ogniu, gdy zawrze odstawić. Żółtka z cukrem ubić do białości. Wino zagrzać. Gorące wino wlewać stopniowo do ubitych żółtek, cały czas ubijając. Naczynie z żółtkami  wstawić do garnka z wrzącą wodą ubijać w trakcie równomiernego podgrzewania. W tym czasie masa powinna być gęsta i puszysta. Dodać żelatynę i koniak. Zdjąć z ognia. Naczynie przełożyć do garnka z zimną wodą i jeszcze przez moment ubijać. Tak przygotowaną masę wyłożyć do zwilżonej foremki i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć na półmisek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *