Znakomite przepisy na pyszne zupy. Dziś przepis na krem pieczarkowy Kariny. Aby go wykonać potrzebujesz: pieczarek, ziemniaków, marchewki i bulionu warzywnego.
Składniki:
- ½ kg świeżych pieczarek
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 l bulionu warzywnego
- gałązka świeżego estragonu
- ½ szkl kremowej śmietanki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do ranka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Przesmażyć po czym dodać obraną marchewkę startą na tarce oraz obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.Zalać całość bulionem.Trzymać na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietanę kremówkę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku estragonem, solą i pieprzem.
Liczba porcji: 4