Przepis na pyszny kawałek soczystego mięsa. Czyli pomysł jak przygotować karkówkę. Przepis zawiera: karkówkę, grejpfrut, czosnek i miętę.
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki
- 1 grejpfrut
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
-
Karkówkę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Zalać go sokiem wyciśniętym z grejpfruta oraz oliwą z oliwek.Dodać jeszcze listki mięty, sos tabasco oraz ocet jabłkowy.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku pieprzem cytrynowym oraz solą.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Marynować przez kilka godzin.Następnie kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4