Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem

Pyszne pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem. Idealne jako dodatek do wielu potraw. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: ziemniaków, rozmarynu, czosnku i masła. 
 

Składniki:

  • ½  kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 15 g masła
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę.
    Następnie skropić je oliwą z oliwek.
    Posypać rozmarynem oraz obranym czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Oprószyć jeszcze solą oraz pieprzem.
    Całość dokładnie wymieszać, aby ziemniaki równomiernie okryły się przyprawami.
    Tak przygotowane ziemniaki rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
    Całość posypać masłem startym na wiórki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *