Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem pieczarkowy Bartka

A teraz przepis dla miłośników kremów. Tym razem przepis na pieczarkowy krem Bartka. Do jego wykonania potrzebujesz: pieczarek, cebuli, masła i bulionu warzywnego. 
 

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietany 
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 szkl śmietany 18%
  • natka pietruszki do dekoracji
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.
    Wówczas dodać obrane pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki i razem przesmażyć.
    Następnie zalać całość bulionem warzywnym.
    Trzymać na ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.
    Dodać śmietanę wymieszaną z mąką.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem
    Postawić ponownie na ogniu.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *