Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 jajka
- 1 czekolada
- 3 łyżki mleka
- 12 dkg cukru
- ½ łyżeczki żelatyny
- 5 dka migdałów
- 1 paczka cukru waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę wymieszać z zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzewać , gdy będzie wrzeć odstawić, wystudzić. Jaja umyć, oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru. Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem, wymieszać z jajkami i rozpuszczoną żelatyną. Z białek ubić pianę pod koniec ubijania dodać pozostały cukier i jeszcze chwilę ubijać. Wymieszać ubitą pianę z żółtkami i śmietanką. Dodać uprzednio obrane i pokrojone w piórka migdały, delikatnie wymieszać i wstawić w oprószonej cukrem foremce do lodówki. Wyjąć krem i przed podaniem udekorować owocami.