Składniki:
- twaróg (nie kwaśny) 1/2 kg
- jajko 1 sztuka
- żółtko 1 sztuka
- masło 20 g
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna 1/2 łyżeczki
- olej do smażenia 1/2 łyżeczki
- cukier puder 1/2 łyżeczki
- owoce
Sposób przyrządzenia:
Twaróg należy przełożyć do miski, utrzeć go, wbić jajko, żółtko i dodać
stopione masło, cukier waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Wszystko
należy dokładnie ze sobą utrzeć i dodawać mąkę do momentu, kiedy z
ciasta będzie można formować placuszki ze pomocą łyżki. Placuszki należy
smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Podawać posypane cukrem z
dodatkiem wybranych owoców.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos