Składniki:
- 2 pęczki oregano
- ½ główki czosnku
- ½ szkl. migdałów
- 1 szkl. oliwy z oliwek
Składniki: 5 gałązek rozmarynu 5 gałązek mięty 1 szkl. orzechów 2 pomarańcze 1 żółta cebula Sposób wykonania:Zioła i orzechy posiekać.Następnie z pomarańczy zetrzeć skórkę i pokroić w małe kawałki a cebule pokroić w kosteczkę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podawać. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandra
Składniki: ¼ pęczka natki pietruszki 1 szkl. czarnych oliwek ½ główki pieczonego czosnku sól 2 łyzki oliwy z oliwek 1 bochenek chleba Pieczony czosnek: ½ główki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania:Nie obrane główki czosnku poprzecinać w poprzek na pół po czym ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek przecięciem do dołu.Przykryć…
Składniki: 2 bakłażany 1 żółta cebula ½ główki czosnku 1 szkl. cukru 2 szkl. białego octu winnego 2 liście laurowe 5 gałązek tymianku Sposób wykonania:Bakłażany pokroić w paski, czosnek posiekać a cebulę pokroić w tatarki.Całość wrzucić do garnka, zalać octem i wrzucić jeszcze liście laurowe, tymianek oraz wsypać cukier.Trzymać na małym ogniu ok. 20 min.Sałatkę…
Składniki: 5 szkl. wody 1 1/4 szkl. mąki kukurydzianej ¾ szkl. miodu 1 szkl. mleka 2 łyżki masła Sposób wykonania:Wodę wymieszać z mlekiem oraz masłem po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając.Trzymać na ogniu jeszcze ok. 20-25 minut dość często mieszając aż polenta stanie się gęsta i…