Składniki:
• 40 dag mielonego mięsa wołowego
• 20 dag wędzonego boczku
• 1 jajko
• 1 czerstwa bułka (5 dag)
• 1 cebula (10 dag)
• 1/2 szklanki mleka
• 1 łyżka masła
• 4 łyżki bułki tartej
• sól
• pieprz
do smażenia:
• 6 łyżek oleju
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć w maszynce razem z boczkiem i pokrojonym w kostkę.
Otrzymaną masę połączyć z mięsem mielonym i jajkiem. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na maśle i dodać do masy mięsnej. Posolić, popieprzyć i starannie wyrobić.
Jeżeli masa mięsna jest zbyt rzadka, należy dosypać tartej bułki. Formować małe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
2 comments for “Kotlety mielone z wędzonym boczkiem”