Pyszne, a zarazem bardzo zdrowe kotleciki z kaszy gryczanej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kaszy gryczanej, czosnku, cebuli, jajka oraz przypraw.
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bulki tartej
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania:
-
Obrany czosnek i cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.Lekko przesmażyć i zdjąć z ognia.Następnie w rondelku zagotować osoloną wodę.Wrzucić na nią torebki z kaszą i gotować około 10 minut.Po tym czasie ją odcedzić i przełożyć do miski.Dodać od niej podsmażoną cebulę oraz czosnek.Wbić jajko i dodać bulkę tartą.Całość dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę.Doprawić ją do smaku pieprzem oraz sosem sojowym.Następnie formować małe kotleciki.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4