Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Korzenne ciasto dyniowe

Składniki:

  • 2/3 szkl cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 ½ szkl rozgotowanej i zmiksowanej dyni
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 ½ szkl zagęszczonego mleka
  • ½ łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 3 białka
  • surowy spód do kruchego ciasta (22cm)

Sposób wykonania:
Do dyni dodać cukier, sól, imbir, cynamon, gałkę muszkatołowa oraz goździki.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mleko, esencję waniliową, roztrzepane białka oraz skórkę pomarańczową.
Ponownie wymieszać i przełożyć na spód ciasta ułożonego w brytfannie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec około 10 minut.
Po tym czasie obniżyć temperaturę do 1560 stopni i piec jeszcze 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *