Składniki:
- 2/3 szkl cukru
- 1/8 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 1 ½ szkl rozgotowanej i zmiksowanej dyni
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 ½ szkl zagęszczonego mleka
- ½ łyżeczki skórki pomarańczowej
- 3 białka
- surowy spód do kruchego ciasta (22cm)
Sposób wykonania:
Do dyni dodać cukier, sól, imbir, cynamon, gałkę muszkatołowa oraz goździki.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze mleko, esencję waniliową, roztrzepane białka oraz skórkę pomarańczową.
Ponownie wymieszać i przełożyć na spód ciasta ułożonego w brytfannie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec około 10 minut.
Po tym czasie obniżyć temperaturę do 1560 stopni i piec jeszcze 45 minut.