Składniki:
- 3 szklanki gotowanego ryżu
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 3 pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 szklanka oleju
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Paprykę kroimy w cienkie paseczki, pomidory sparzyć , obrać ze skórki, czosnek poobierać i przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki. W żeliwnym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy paprykę, pomidory, ryż i doprawiamy solą do smaku. Wszystko zalewamy 1 litrem wody, gotujemy na niewielkim ogniu do odparowania wody. Dodajemy odsączoną kukurydzę, lekko mieszamy, Gotowe danie wykładamy do salaterki, podajemy na gorąco.