Składniki:
1 kg pokrojonego w grubą kostkę mięsa indyka
2 łyżeczki mielonej papryki
2 łyżeczki sosu chili
2 pokrojone w kostkę cebule
1 pokrojony drobno czosnek
2 oczyszczone, pokrojone w kostkę papryki
2/3 szklanki śmietany kremówki
sól, pieprz
olej
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso, lekko obrumienić, dodać paprykę w proszku, sos chili, wymieszać, odstawić. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać czosnek i cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, podlać 1 szklanką wody , dodać koncentrat pomidorowy, dusić 20 minut. Do rondla z duszącymi się warzywami dodać zawartość patelni i po kolejnych 15 minutach duszenia dodać śmietanę, wymieszać, skorygować smak przyprawami i po 2 minutach duszenia podawać.