Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolanka z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu winnego
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 300 g kolanek
  • 2 żółte papryki
  • 300 g cukinii
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 limonki
  • 60 g zielonych oliwek bez pestek
  • czarny pieprz
  • sól

    Sposób wykonania:
    Piersi kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z rozgrzana oliwą z oliwek, trzymać na ogniu ok. 2 min po czym odstawić w ciepłe miejsce.
    Na patelnie ze smażenia kurczaka wlać bulion oraz ocet i gotować ok. 15 min.
    W między czasie ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu.
    Następnie  paprykę pokroić w kawałki, obraną cukinię w paski a oliwki przekroić na połówki i wrzucić wszystko do sosu, pozostawić na ogniu ok. 5 min.
    Pod koniec duszenia dodać dymkę pokrojoną w drobne paseczki, piersi kurczaka oraz obrane limonki pokrojone na kawałki.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na sam koniec miękki makaron odcedzić i polać sosem z kawałkami mięsa i warzyw.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *