► Składniki:
- 400 g dojrzałych wiśni,
- 2 laski wanilii,
- 4 łyżki soku cytrynowego,
- 40 ml wiśniówki,
- 800 g ziemniaków,
- 1 łyżka margaryny,
- 50 g grysiku,
- 120 g mąki,
- 2 jaja,
- sól,
- 1 łyżka cynamonu,
- 80 g cukru
► Sposób przygotowania:
Wiśnie opłukać i wydrylować. Laski wanilii przekroić, wyjąć rdzeń, wymieszać z wiśniówką i sokiem cytrynowym. Dodać wiśnie i odstawić na 10 minut. Ziemniaki wyszorować i gotować ok. 30 minut. Następnie odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Do puree ziemniaczanego dodać margarynę, grysik, mąkę, jaja i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Na oproszonej mąką stolnicy z ciasta uformować gruby wałek i pokroić na 8 kawałków. Porcje ciasta rozgnieść na placuszki. Na każdy z nich nałożyć porcję wiśni, skleić i uformować knedle. Knedle włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 12 minut. Kiedy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową. Knedle wyłożyć na talerze, oprószyć cukrem i cynamonem, można też przybrać melisą.
Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus