Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle z wiśniami

► Składniki:

 

  • 400 g dojrzałych wiśni,
  • 2 laski wanilii,
  • 4 łyżki soku cytrynowego,
  • 40 ml wiśniówki,
  • 800 g ziemniaków,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 50 g grysiku,
  • 120 g mąki,
  • 2 jaja,
  • sól,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 80 g cukru 

 

 

► Sposób przygotowania:
Wiśnie opłukać i wydrylować. Laski wanilii przekroić, wyjąć rdzeń, wymieszać z wiśniówką i sokiem cytrynowym. Dodać wiśnie i odstawić na 10 minut. Ziemniaki wyszorować i gotować ok. 30 minut. Następnie odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Do puree ziemniaczanego dodać margarynę, grysik, mąkę, jaja i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Na oproszonej mąką stolnicy z ciasta uformować gruby wałek i pokroić na 8 kawałków. Porcje ciasta rozgnieść na placuszki. Na każdy z nich nałożyć porcję wiśni, skleić i uformować knedle. Knedle włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 12 minut. Kiedy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową. Knedle wyłożyć na talerze, oprószyć cukrem i cynamonem, można też przybrać melisą. 

Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *