Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z makiem, miodem i bakaliami

 

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 szklanka maku
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki rodzynek
  • suszone brzoskiwnie
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • skórka pomarańczowa

Sposób przyrządzenia:
Mąkę zagnieść z wodą, jajkiem i szczyptą soli. Tak przygotowane i dobrze wyrobione ciasto rozwałkować , odłożyć do wyschnięcia. Pokroić w paseczki, ugotować, przelać zimną wodą i odstawić. Mak sparzyć gorącą wodą i zemleć 2-3 razy, wymieszać z płynnym miodem i bakaliami. Makaron połączyć z makiem, wyłożyć do miseczek i posypać skórką pomarańczową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *